pondelok 27. februára 2017

#getorganized 17 budget and saving tips

Ahojte moji milí!

Dnes Vám prinášam sľúbený článok z mojej obľúbenej rubriky #getorganized!

Ja sama som tiež v oblasti rozpočtu nováčikom, preto som si pred začiatkom "rozpočtovania" pozrela milión videí a prečítala trilión článkov.


Nie všetky veci zvládam už na 100%, no učím sa :) 

Možno sa pýtate, prečo som s tým vôbec začala... odkedy som začala pracovať a aspoň čo to si sama zarobím (rozumej viac ako 100€ mesačne :D), tak ma desí pocit, že dostanem výplatu a po dvoch či troch týždňoch zrazu neviem, kam sa všetky zarobené peniaze podeli. Preto som sa rozhodla začať pracovať na svojej finančnej zodpovednosti a stanovila si jasný cieľ - čo najviac ušetriť do budúceho (snáď manželského) života a zároveň získať taký ten "skill", aby sme to jedného dňa zvládli aplikovať aj v spoločnej domácnosti.

 Tu je výber (podľa mňa) najdôležitejších vecí, ktoré sa snažím sa uplatňovať vo finančnej oblasti:

CIEĽ
V prvom rade je nutné určiť si cieľ. Potrebujete si na niečo našetriť? Chcete sa zbaviť dlhov? Alebo máte jednoducho problém, že Vám každý mesiac nevychádzajú peniaze a vlastne ani neviete, kam sa zakaždým podejú?

Cieľ je dôležitý, aby ste mali motiváciu. Ak túžite po novom bicykli, ísť opäť do Francúzska na festival alebo chcete postaviť vysnívaný domček, budete mať motiváciu PREČO odkladať, prečo si niektoré veci odoprieť a radšej na nich ušetriť.

Tipy pre mesačný rozpočet, sporenie a nakupovanie (resp. nenakupovanie)

1. Pravidelná kontrola

Najlepšie je si hneď všetky výdavky zapísať, aby ste náhodou na niečo nezabudli a každý týždeň si skontrolovať, ako ste na tom. Ak ste to jeden týždeň prešvihli, druhý týždeň sa musíte krotiť o niečo viac.

2. Plaťte šeky a faktúry ako prvé

Vždy keď Vám príde výplata, hneď vyplaťte nájom, splátku za hypotéku, energie, faktúra za telefón, zdravotné či sociálne poistenie... čokoľvek, čo platíte na mesačnej báze. Vyhnete sa pocitu, že stále máte straaaašne veľa peňazí a môžete bezhlavo míňať. Tým pádom sa Vám nestane, že v dobe splatnosti faktúry za telefón nebude mať dostatok peňazí na jej zaplatenie.

3. Obálkový systém
Tento systém by som chcela začať praktizovať od budúceho mesiaca. Na každú kategóriu máte vyhradenú jednu obálku, do ktorej dáte sumu, ktorú ste si na ňu vyhradili. Takto sa Vám ľahšie kontroluje, ako ste na tom a nemusíte nič rátať, pretože to jasne vidíte.



4. Káva, mhd, taxík
Nekupujte si kávu na cestu, kúpte si pekný termohrnček a urobte si kávu doma.
Ja som od Veronky dostala tento, ktorý je navyše biologicky rozložiteľný!
Čo najviac choďte pešo namiesto používania mhd-čky (nehovoriac o aute) a taxíka.
Na konci mesiaca sa pozrite na všetky svoje výdavky a skúste pouvažovať, čo je zbytočným žrútom Vašich peňazí a eliminujte to.

5. Využívajte lacnejšie alternatívy
Ak to nie je nutné, nekupujte si knihy, ale choďte si ich požičať do knižnice. Ak Vám nevadí kúpiť si niečo v sekáči, využite to! Ušetríte desiatky eur, verte mi.

6. Nejedávajte vonku
Ak stíhate a je to vo Vašich možnostiach, vždy si jedlo zabaľte, aby ste nemuseli platiť premrštené ceny za jedlo v reštauráciách a bufetoch (nehovoriac o nepriaznivom dopade na zdravie, ak pravidelne konzumujete fast food).

7. Kupujte veľké balenia
Platí to hlavne pre potraviny, ale aj pre drogériu a kozmetiku. Veľké balenia sú ekonomicky výhodnejšie a, navyše, danú položku nemusíte kupovať tak často.

8. Šetrite na energiách
Ak už bývate vo svojom (ale šetrite aj tak - rodičia sa Vám poďakujú!), dajte si pozor na nadmerné svietenie či plytvanie vodou. Zastavenie vody počas "mydlenia" či umývania zubov by už malo byť samozrejmosťou nielen pre Váš rozpočet, ale hlavne pre našu zemeguľu.



9. Paušály, káblovka a internet
Je Váš paušál naozaj taký výhodný, ako sa tvári? Pouvažujte, či sa nedá nejako upraviť. To isté platí aj pre internet.
Naozaj potrebujete mať 100 programov? (Možno je vhodné sa spýtať - naozaj potrebujete televízor?) Popremýšľajte ;)

10. Ak niečo chcete, našetrite si na to!
Už nikdy viac si nič nekupujte na dlh (mám na mysli veci ako fotoaparát, bicykel... nie dom :D) alebo na niečo nemiňte celú výplatu naraz. Ak to naozaj veľmi chcete, budete schopní si každý mesiac odložiť čo najväčšiu sumu, aby ste to mali čím skôr.

11. Odkladajte si pre "prípad núdze"

Najlepšie je odložiť každý mesiac tú istú sumu a striktne ju dodržať (nerobte to štýlom: "tak tento mesiac mi na to zostalo len 5€, no čo už"), aby suma bola po čase dostatočne veľká na to, že máte pocit bezpečia. O čom to hovorím? Môže sa Vám pokaziť auto. Alebo umývačka riadu. Alebo bude treba zaplatiť pokutu. Alebo ošetrenie u lekára. A na to je táto "kasička". Aby som nezabudla - mimo týchto výnimočných udalostí sa tých peňazí nedotýkajte. Jednoducho sa tvárte, že neexistujú.

12. Odkladajte si na rôzne "udalosti"
Ste ten typ človeka, ktorý sa každý rok pri nákupe vianočných darčekov dostane do mínusu? Tak si na ne sporte celý rok! Sumu, ktorú ste minuli na posledné Vianoce, vydeľte číslom 12. To je suma (v mojom prípade cca 15€), ktorú by ste si mali každý mesiac odložiť, aby ste najbližšie Vianoce prežili bez stresu.
Tento systém môžete uplatňovať aj pri platbe rôznych poistiek a podobne.
Ja osobne mám momentálne vytvorený takýto fond na letný festival vo Francúzsku a už sa teším, ako nebudem mať stres z toho, že mesiac pre ním ešte nemám dosť peňazí a nebudem si naň musieť požičiavať.



13. Založte si sporiaci účet
A to hlavne v prípade, že máte tendenciu vyberať peniaze zo šporničky. Niekto jednoducho nemôže mať doma prasiatko s peniazmi, ktoré môže kedykoľvek otvoriť. Veronkin Fero mi poradil, aby som to urobila ako on - založila si sporiaci účet (on ho má dokonca v inej banke) a nastavila si trvalý príkaz, ktorý mi naň každý mesiac automaticky prevedie určitú sumu. Najlepšie je, ak k tomu účtu nemáte príliš jednoduchý prístup a neviete si peniaze vybrať len tak.


14. 24-hodinové pravidlo
Nemusí to byť práve 24 hodín, časové obdobie je na Vás, ale čo je podstatou? Pred tým, ako si čokoľvek kúpite, PREMÝŠĽAJTE! Nenakupujte unáhlene, vždy si nechajte istý čas na premyslenie a vyhnete sa tak nákupom vecí, ktoré vlastne ani nechcete a nepotrebujete.

15. Vyhýbajte sa pokušeniu

Ak ste náhodou veľmi náchylní k impulzívnym nákupom a neviete sa ovládať, urobte všetko pre to, aby ste sa vyhli pokušeniu. Ak viete, že keď vstúpite do Tediho a kúpite si tam vzorované papiere alebo ďalšie štyri šálky či desať pások, jednoducho tam nechoďte! (Veronka, to platí aj pre Teba, nevstupuj do DM-ky!)

16. Nenakupujte, keď ste hladní/smutní
Myslím, že tento bod netreba komentovať :D



17. Zrušte newslettre

Viem, že Veronka Vám minule radila, aby ste začali odoberať newsletter Pink Pandy... :D ale chápete, ak chcete čo najviac ušetriť a takéto veci Vás príliš lákajú, zrušte ich. Napríklad mne je to jedno, môže mi chodiť 829402716 ponúk či mailov a som voči tomu imúnna.

Možno som Vám nepovedala nič nové, ale jedna vec je všetky tieto veci si uvedomovať, druhá je ich realizovať. Každopádne, ak ste to už zvládli, patrí Vám môj obdiv! No ak ste na tom ako ja a stále máte na čom pracovať, držím Vám palce a nezabúdajte, nie ste v tom sami! ;)

Majte krásny deň, sporte a nepodľahnite impulzívnym nákupom!
Kika

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára