nedeľa 19. februára 2017

#getorganized Monthly budget


Ahojte!

Dnes Vám prinášam ďalšiu z mojich printables! Je ňou mesačný rozpočet, ktorý Vám pomôže premyslenejšie narábať s Vašimi financiami a ušetrí Vám nemalé peniaze.

Preto ak ste ako Veronika na konci mesiaca nikdy neviete, kam zmizli Vaše peniaze a zrazu musíte posledný týždeň žiť z lásky, nasledujúci článok je rozhodne pre Vás!


Tento jednoduchý hárok Vám pomôže naučiť sa plánovať si AKO a NA ČO miniete svoje peniaze. 
Priznávam, je robený na moje potreby, preto možne nebude plne využiteľný pre Vás (ak platíte ešte aj nájom, energie..), no mojím cieľom je Vás skôr inšpirovať k tomu, aby ste aj v tejto stránke života mali poriadok a prehľad ;)

Základom je určiť si, kedy si rozpočet budete plánovať. Môže to byť na začiatku mesiaca alebo vždy v období, keď dostávate výplatu.
Ďalším bodom je zaznačiť si všetky príjmy - výplatu, štipendium, materskú... a taktiež všetky výdaje - faktúry za telefón/nájom/energie/mesačné splátky.

A potom si už len stačí podľa kategórií určiť, akú sumu plánujete minúť na danú oblasť. Treba myslieť mesiac dopredu - že niekto bude mať sviatok a budete mu kupovať darček alebo sa Vám už míňa odličovací olej či chcete ísť ku kaderníčke.
Všetky okolnosti treba zohľadniť a netreba zabudnúť na nejakú rezervu "keby niečo". Ja si rozpočet zvyknem deliť na tieto kategórie: jedlo, oblečenie, kozmetika, "na život" (tam rátam cestovné, kino, lyžovačky, vstupy na akcie...), ostatné (napr. látka na sukňu, darčeky alebo iné nezaraditeľné položky) a desiatok (poväčšine je to 10€ z výplaty, ktoré venujem - na opravu fasády kostola, rôzne kresťanské spoločenstvá (napr. to naše :D) alebo projekty (Milovať a ctiť, Godzone, Bezhraničná.sk).

No a keďže treba myslieť aj do budúcnosti, je rozumné si každý mesiac odložiť nejakú sumu. U mňa to vždy závisí od výšky výplaty, ale vždy sa pokúšam ušetriť čo najviac. 


Môžete si ho stiahnuť TU.

A čo vy? Plánujete si svoj rozpočet?

Nabudúce sa k téme rozpočtu ešte vrátim a dám Vám nejaké tipy a triky, ako ušetriť ešte viac, akým chybám sa vyhnúť a ako zefektívniť Vaše šetrenie ;)

Majte krásny týždeň a plánujte si rozpočet!
Kika

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára